Gaat u er in de herfstvakantie met de camper op uit? Zorg dan dat u uw camper goed voorbereidt én dat uw camper daarna goed voorbereid de winterstalling in gaat. Wij helpen u graag op weg met een aantal praktische tips!

Accu

Op de meeste campers zitten twee accu’s. Achter in het woongedeelte bevindt zich de huishoudaccu (meestal onder de stoel voor in de cabine, soms achter onder het bed of in de vloer). Een accu die helemaal leeg is, kan soms niet via de acculader in de camper worden opgeladen, maar alleen via een externe lader. De accu wordt geladen tijdens het rijden of wanneer u aan het 220V-net staat. Koppel in de winter een accu af of zet hem aan de lader; een accu zonder spanning zal bevriezen en is dan kapot.

Water

In een camper zitten meestal twee watertanks: schoon en vuil. De schone watertank zit vaak in de camper, de vuile onder de camper. Spoel de schoonwatertank door voorafgaand aan uw vakantie, of gebruik speciale reiniger. Indien het water onder de camper eruit stroomt, check dan de vorstbeveiliging. Deze knop bevindt zich bij de combiboiler (verwarmingketel). Als u deze knop omhoog trekt, sluit deze beveiliging.

Stroom

Vrijwel alles binnenin de camper werkt op 12V, via de accu’s. Indien u 220V wilt gebruiken, moet u de camper op het 220V-net aansluiten. Stelregel is dat u gemiddeld drie dagen zonder bijladen de accu’s kunt gebruiken. Via zonnepanelen kunt u de capaciteit van de accu verhogen (dit is geen hoofdlading, maar bijlading).

Gas

Het gas in de camper wordt gebruikt om te verwarmen (koken, verwarming) en te koelen (koelkast). De meeste campers gebruiken gasflessen. In de winter gebruikt u ca. één fles per week, terwijl u in de zomer maanden met een gasfles kunt doen. De koelkast kan ook op gas werken. Dit is bedoeld op plekken waar geen stroom is, dus bij wildkamperen kan de koelkast op gas. Soms start de kachel of boiler niet ineens op, dat komt door lucht in de leiding. Probeer het enige malen; lukt dit niet, controleer of er voldoende spanning is. Koop voor alle veiligheid een koolmonoxidemelder om uzelf bij een te grote hoeveelheid CO tijdig in veiligheid te brengen.

Lekkage

Een camper wordt waterdicht gemaakt via kit. Kit heeft helaas niet het eeuwige leven, dus vroeg of laat wordt een camperaar geconfronteerd met lekkage. Indien u lekkage aan een dakraam ontdekt: kit deze niet alleen af, maar demonteer het dakluik, ontvet deze en kit ‘m vervolgens af met goede kit. Wij adviseren om dit te laten uitvoeren door vakkundige mensen.

Luifel

Draai een luifel nooit helemaal uit zonder ondersteuning. Zet eerst de poten uit en draai dan verder en zet uw luifel goed vast, zodat deze niet kapot waait met wind.

Fietsendrager

Kijk altijd naar het maximum draaggewicht van de fietsendrager. Meestal is dit 50 kg, weeg uw fietsen indien u het niet zeker weet!

Motor

Check voor de rit het motoroliepeil, de koelvloeistof etcetera. Een te hoog oliepeil kan schade aan uw motor veroorzaken, een te lage ook. Kijkt u ook even waar de zekeringen van uw camper zitten, of er een reservewiel aanwezig is en waar de krik ligt.

Banden

Controleer naast het profiel van de banden ook of de banden niet uitgedroogd zijn. Vervang uw band voor alle veiligheid minimaal eens in de zes jaar.