Het is weer bijna hartje winter en dat betekent dat veel mensen al weer druk bezig zijn met het voorbereiden van hun zomervakantie. Heerlijk wegdromen bij het idee dat je straks lekker op een zonovergoten strand aan de Côte d’Azur ligt, geniet van schitterende landschappen in Toscane, een onvergetelijke city trip naar Barcelona maakt of nieuwe culturen gaat ontdekken in Zuid-Afrika. We willen uw vakantiedroom natuurlijk niet verstoren, maar de ervaring leert dat er ook tijdens (of voorgaand aan) een vakantie genoeg kan gebeuren waardoor uw vakantie helemaal niet zo prettig verloopt als u zich had voorgesteld.

Voorkom een financiële kater en sluit een reisverzekering of annuleringsverzekering af

Niets is zo vervelend als een vakantie die plotseling niet door kan gaan. Of om tijdens uw vakantie ineens uw naam op de oproepen van de ANWB-alarmcentrale te horen. Ineens met spoed naar huis te moeten, en de reis waar u al die jaren voor hebt gespaard zomaar voor gezien te moeten houden. Nog vervelender is het dat de meeste reisorganisaties in zulke onvoorziene gevallen het geld van uw reis niet teruggeven. Sluit daarom een reisverzekering of annuleringsverzekering af. Met een reis- of annuleringsverzekering kunt u nooit helemaal voorkomen dat u uw vakantie moet onderbreken, maar voorkomt u wel dat u in zo’n geval ook nog eens een financiële kater voor de kiezen krijgt.

Kortlopende reisverzekering vs. doorlopende annuleringsverzekering

Reis- en annuleringsverzekeringen bestaan in vele soorten en maten. Twee van de meest populaire en gangbare vormen zijn de kortlopende reisverzekering en de doorlopende annuleringsverzekering. Graag helpen we u een handje door kort uit te leggen wat de verschillen tussen beide verzekeringen zijn, zodat u voor uzelf wat eenvoudiger kunt beslissen welke vorm van verzekeren het best bij u past.

Kortlopende reisverzekering

De kortlopende reisverzekering zorgt ervoor dat u uw geld terugkrijgt als uw reis onverhoopt moet worden afgezegd of afgebroken. Niet alleen ziekte en overlijden zijn voor de verzekeraar goede redenen om het geld dat uw voor de reis heeft betaald terug te storten; ook echtscheiding, schade aan uw woning, werkloosheid, oproep voor een (her)examen en plotseling geen visum kunnen krijgen zijn geldige redenen om aanspraak te maken op uw verzekering. De kortlopende annuleringsverzekering biedt – in tegenstelling tot de doorlopende reisverzekering – niet het hele jaar dekking. De kortlopende reisverzekering is dus vooral bedoeld voor mensen die één keer per jaar op vakantie gaan.

Doorlopende annuleringsverzekering

De doorlopende annuleringsverzekering zorgt ervoor dat u het hele jaar door bij een in het water gevallen vakantie netjes uw geld terugkrijgt. Niet alleen ziekte en overlijden zijn voor de verzekeraar goede redenen om het geld dat u voor de reis heeft betaald terug te storten; ook echtscheiding, schade aan uw woning, werkloosheid, oproep voor een (her)examen en plotseling geen visum kunnen krijgen zijn geldige redenen om aanspraak te maken op uw verzekering. De doorlopende annuleringsverzekering wordt meestal afgesloten in combinatie met een doorlopende reisverzekering en is ideaal voor mensen die meer dan één keer per jaar op vakantie gaan. Vooral als u uw vakantie ruim van tevoren boekt loopt u risico dat onvoorziene omstandigheden roet in het eten kunnen gooien. In zulke gevallen is een annuleringsverzekering eigenlijk gewoon onmisbaar.